Informatie

Deze pagina bevat algemene informatie over het Game of Thrones kaartspel. We hopen je hiermee een goed beeld te geven van het spel. Let wel: dit is de basis, voor meer diepgang kun je elders op deze website terecht, onderaan deze pagina vind je een aantal handige links. Maar laten we beginnen bij het begin:

Wat is A Game of Thrones – The Card Game?

A Game of Thrones - The Card Game logoDe Game of Thrones Card Game is een kaartspel gebaseerd op de boekenserie A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin. Het word gespeeld met 2 tot 4 spelers, waarbij iedere speler met zijn eigen deck speelt. Het doel is om als eerste speler 15 power tokens te verzamelen. Je speelt het spel in rondes, het kan ook na één ronde afgelopen zijn, maar maak je daar nog maar geen zorgen over. Elke ronde heeft verschillende fases waarbij iedere speler aan de beurt komt en bepaalde acties kan verrichten.

Het spel is veel te complex om hier in een paar paragrafen uit te leggen. Gelukkig hebben de makers van het spel, Fantasy Flight Games, een aantal filmpjes gemaakt waarin zij dit doen. Daar zijn wij FFG enorm dankbaar voor, dat scheelt ons weer een hoop typen!

De video’s zijn tevens te bekijken op de website van Fantasy Flight Games. Daar vind je nog veel meer informatie, het is aan te raden om hun website eens door te klikken voor meer informatie. Maar misschien is het nog handiger dat je eerst deze pagina doorleest.

Let op: Het spel word ook wel: A Game of Thrones – The Card GameGame of Thrones – The Living Card GameGame of Thrones LCG of heel kort AGOT LCG genoemd.

Wat is een Living Card Game?

Living Card Game logo

Een Living Card Game is te vergelijken met een Collectible Card Game, zoals Pokemon of Magic. Er is één groot verschil. Bij CCG’s koop je pakjes kaarten en moet je maar afwachten wat erin zit. Bij LCG’s weet je van te voren precies wat je koopt. Je kunt dus op internet kijken welk pakje je nodig hebt om je deck nog beter te maken.

Game of Thrones is begonnen als CCG, maar in 2008 heeft Fantasy Flight Games er een LCG van gemaakt. Men kreeg, vooral uit Europa, steeds vaker commentaar op het CCG model: “Ik ga toch geen pakje kopen als ik niet weet wat er in zit.”, “Hoeveel pakjes moet ik nog kopen voordat ik die ene kaart heb?” en “Wat moet ik met 100 dezelfde kaarten!” waren veelgehoorde klachten. Vandaar dat FFG destijds heeft besloot het roer om te gooien en over te stappen op het LCG model, en daar zijn wij in ieder geval erg blij mee! Op de website van FFG kun je meer lezen over de voordelen van een LCG en de diverse LCG’s die zij uitgeven.

Buiten dat het spel hiermee een stuk toegankelijker is geworden, biedt het ook genoeg uitdaging voor fanatieke spelers. Er komt zo’n beetje elke maand een Chapter Pack uit met daarin 30 nieuwe kaarten. Ook worden er af en toe nieuwe mogelijkheden en spelvarianten toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het spel continue in ontwikkeling is en dat je eigenlijk nooit klaar bent met je decks. Je zult altijd op je hoede moeten zijn voor nieuwe tactieken van je tegenstander.

Hoe kan ik beginnen met spelen?

A Game of Thrones - The Card Game doosNormaal gesproken begin je met het aanschaffen van de Core Set. Hierin vind je vier decks van 52 kaarten. Het gaat hier om decks van House StarkHouse LannisterHouse Baratheon en House Targaryen deck. Elk house heeft zo zijn sterktes en zwaktes. Als speler probeer je natuurlijk de sterkte punten van je house uit te buiten zodat jij degene bent die als eerste 15 power tokens heeft verzameld.

Naast deze 4 houses kun je ook spelen met House Greyjoy en House Martell. Dan moet je wel eerst een Deluxe Expansion aanschaffen. Daarnaast zijn er de eerder besproken Chapter Packs, deze bevatten kaarten voor alle houses en hebben vaak een specifiek thema. We hebben een speciale pagina ingericht waarop je kunt zien wat er in de verschillende uitbreidingen te vinden is. We geven daar tevens tips over welke uitbreidingen je het beste eerst kunt kopen: Wat moet ik kopen?. Als je al overtuigd bent en je wilt zo snel mogelijk aan de slag, bekijk dan: Waar kan ik kaarten kopen?.

Deckbuilding

Westeros Bleeds, Hall of Heroes en LittlefingerÉén van de leukste (en meest tijdrovende) onderdelen van de Game of Thrones LCG is het samenstellen van je deck. In de Core Set vind je 4 samengestelde decks van 45 speelkaarten (characters, locations, attachments en events) en 7 plot-kaarten. Je kunt hier direct mee aan de slag. Nouja, meteen.. nadat je de handleiding hebt doorgenomen, het is natuurlijk wel de bedoeling dat je volgens de regels speelt.

Deze decks zijn vooral bedoeld om het spel te leren kennen. Je vind in ieder deck een aantal uiteenlopende kaarten waarmee je een goed beeld krijgt van het complete spel. Als je meer wilt kun je extra kaarten aanschaffen, er zijn naast de kaarten uit de core set meer dan genoeg kaarten beschikbaar die het mogelijke maken om een (veel!) beter deck te maken. Je kunt allerlei verschillende strategieën op je deck toepassen (Het ene Baratheon deck is het ander niet!) maar het bestaat gewoonlijk wel uit zo’n 60 speelkaarten en 7 plot-kaarten.

Bij het maken van decks moet je diverse overwegingen maken. Waarschijnlijk wil je de sterke punten van je house uitbuiten. Maar wat is het juiste evenwicht tussen aanvallen en verdedigen: Ga je volledig voor eigen kracht, of probeer je vooral je tegenstander tegen te werken? Wel combinaties kan ik maken zodat mijn kaarten elkaar sterker maken? Een ander overwegingen die je moet maken heeft te maken met het aantal spelers waarmee je speelt. Een deck kan prima werken in een 1-tegen-1 situatie (joust), maar is misschien kansloos wanneer je met 4-speler speelt (melee).

Er is veel over te zeggen en de meningen zijn vaak verdeeld. Daarom verwijzen we je graag door naar ons blog, daar vind je meer diepgang omtrent deckbuilding.

Meer weten?

Tot zover deze crash course Game of Thrones. Wil je meer weten over een bepaald onderdeel van het spel? Bekijk dan zeker eens ons blog. Daar vind je

  • algemene tips om een nog betere speler te worden,
  • gedetailleerde informatie over deckbuilding,
  • verslagen van leuke speelavonden, toernooien of bijzondere potjes en
  • het laatste nieuws in de wereld van de Game of Thrones LCG.

Met vragen kun je terecht op de forums, er is altijd wel iemand die je verder kan helpen. En schroom niet, we zijn ook ooit begonnen met spelen, en we kunnen ons goed voorstellen dat het allemaal best overweldigende is als je hier voor het eerst mee in aanraking komt.

We zien je hopelijk snel terug bij een toernooi, op het forum, of in de Facebook groep (word lid!) en vergeet niet:

“When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.