Het Valar-avondje

Een paar weken geleden speelde ik met twee vrienden de Game of Thrones LCG. We hebben niet bijster veel ervaring en onze decks zijn ook nog niet top. Maar we maken progressie en hebben altijd veel lol tijdens he spelen. Dat was deze avond niet anders. Het was een avond om niet snel te verten. Dat kwam grotendeels dankzij de plot kaart der plot kaarten: Valar Morghulis.

Ok, plot kaart der plot kaarten is misschien wat overdreven. Er zijn beter plot kaarten en een beetje deck kan er wel mee omgaan. Maar ik vind dit wel een van de meest bijzondere plot kaarten van het spel.

Ronde 1: Als twee honden vechten om een been..

Het eerste potje van de avond verliep vrij normaal: House Lannister (15 power) won van House Targaryen (9 power) en House Stark (6 power) – dat was ik. Het was een lang potje en House Lannister won vooral omdat Targ en Stark – ik dus – elkaar continue aan het stalken waren met military challenges. We wilde allebei de overhand en kregen die geen van beide. Zodoende kon Lannister lekker bouwen. Afijn, je snapt het: die tijd moet je Lanni niet geven, maar toen we dat doorkregen was het echter al te laat.

Ronde 2: Valar Morghulis x2

Defenders of the NorthHet tweede potje duurde minder lang. Dit keer speelde ik met mijn Baratheon Night’s Watch deck –voor het eerst – nogmaals tegen Lannister en Targaryen. Dat beviel goed, ik had een goede setup en kon in de eerste rondes meteen wat duplicates bijleggen. Ik leek af te streven op de winst. Dit keer had ik, met behulp van Defenders of the North wel de overhand met military.

Totdat Targ op een gegeven moment alle draken (Drogon, Viserion en Rhaegal) had liggen. We wisten inmiddels dat dat een dodelijke combinatie was. De Lannister speler stond er op dat moment erg slecht voor. Doordat ik de overhand had met military viel Targaryen hem vaak aan. Er zat voor House Lannister dus maar één ding op, en daar was hij ook vrij duidelijk over: “Jongens, jullie weten zeker wel hoe laat het is?”. Het wast tijd om een Valar-tje te spelen.

Gelukkig had ik een aantal saves waardoor ik er nog redelijk vanaf zou komen. Maar hetzelfde gold voor Targaryen. Dus ik zeg: “Isgoed, dan doe ik met je mee!”. Twee keer Valar. Heb je dat wel eens meegemaakt? Kill all characters in play, en als je dat hebt gedaan, doe het dan nog maar een keer. Ik had wel gezien dat alleen ik één character over zou houden omdat ik met Maester Aemon nog een extra save had. En ik had het best mooi gevonden. Twee keer Valar! Maar het was voor mij toch gunstiger om het bij één keer Valar te laten. Dus ik had al bedacht dat ik helemaal geen Valar zou spelen. Ik wilde er wel voor zorgen dat er één Valar gespeeld zou worden, dus ik deed net alsof ik dat ook ging doen.

Helaas ging het hele feest niet door. De Targ speler zag het niet meer zitten en stopte ermee voordat we ook maar de kans hadden om iets anders te bedenken. Hij vond het niet leuk dat we afspraken maakten. Toegegeven, het was ook een bitch move, 2x Valar, maar stoppen met een potje vind ik nog veel erger! Afijn, het leven gaat door, er zijn harde woorden gevallen, alles is uitgesproken en we zijn met een nieuw potje begonnen. 

Ronde 3: Een simpele Joust

Dat was een Joust. De Targaryen speler wilde (en mocht!) even niet meedoen. Ik speelde weer met Stark, en mijn tegenstander met House Lannister. Ik kon veel kills maken en door plots met goede claim en een aantal dubbele military challenges won ik al snel (15-8).

Ronde 4: Winst door Valar

Het laatste potje was wat mij betreft het leukste. Ik speelde dit keer met House Lannister, tegen House Greyjoy en House Martell. Martell was redelijk kansloos omdat de plots gewoon slecht waren (het was een nieuw deck dat eigenlijk nog niet helemaal klaar was).

We waren een paar rondes onderweg en het leek erop dat de overwinning naar House Greyjoy zou gaan. Ik moest dus iets verzinnen. Greyjoy had wat power op characters liggen, maar dat had ik ook. Ik kon mijn character echter saven met duplicates en die luxe had Greyjoy niet. Afijn, je voelt hem al aankomen: Valar Morghulis!

Valar Morghulis

Het pakte erg goed uit. Greyjoy had al veel save-events gebruikt waardoor zijn characters met power eraan gingen. Martell stelde al niks voor en was hierdoor ook alles kwijt. Dus konen zij opnieuw beginnen en kon ik vrolijk verder waar ik gebleven was. Daarna was het snel afgelopen. Ik won met 15 tegen 9 voor Greyjoy en 4 voor Martell.

Ik zal deze avond niet snel vergeten. Valar Morghulis. Wat een mooie kaart! Dit was de eerste keer dat ik hem zo succesvol heb gebruikt. Ik ben sindsdien van mening: Elk deck kan wel een Valar gebruiken. Just in case. Het komt toch zelden voor dat je hem in de zevende ronde moet inzetten in je eigen nadeel. Dan is het spel vaak al afgelopen.

Wat vind jij?

Ik ben benieuwd hoe jij erover denkt. Hoort Valar Morghulis in ieder deck thuis? Of overschat ik haar waarde? Weet je een manier om met de negatieve effecten (2 gold, 0 initiatief, 0 claim) om te gaan? Zijn jou decks voorbereid op een Valar? Heb je zelf leuke ervaringen met Valar? Laat het weten in de comments hieronder. Tot slot ben ik benieuwd: Ben jij ooit gestopt omdat je het echt niet meer zag zitten?

Dit avondje is inmiddels een aantal weken geleden, waardoor de details me inmiddels zijn ontschoten. Ik vond het toch de moeite waard om het hier te beschrijven. Al was het alleen maar zodat er in deze categorie ook een berichtje staat! En ik hoop natuurlijk op tips over het gebruik van Valar! Anyway: 

Keep Calm and Valar Morghulis

Een gedachte over “Het Valar-avondje

  1. Remko Looten

    Op de vraag of iemand nog iets weet om de negatieve kant te omzijlen van Valar: Een ander plot genaamd bungled orders is misschien wel iets voor je. Of andere kaarten die ervoor zorgen dat je een nieuw plot mag revealen.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.